V starej kauze hrubého nátlaku vymeral súd vyššie tresty

10.01.2012 Bratislava

BRATISLAVA 10. januára (WEBNOVINY) – Najvyšší súd dnes uzavrel starú kauzu hrubého nátlaku so zbraňou voči košickému podnikateľovi Róbertovi K. z roku 2003.

V odvolacom konaní voči verdiktu bratislavského krajského súdu spred roka siedmim obžalovaným potvrdil vinu, ale zmenil tresty. Všetci teraz dostali päť rokov väzenia v druhej nápravno-výchovnej skupine (pôvodne dostali neprávoplatne: Ján Zárecký, Ladislav Fekete a Slavomír Kuciak po päť rokov, František Penták a Milan Madzin šesť a pol roka, Ivan Perlaki šesť, Dušan Karašinský 6,5 roka odňatia slobody). Súd zohľadnil, že od spáchania skutku ubehol dlhší čas, čo pôvodne prvostupňový súd urobil len pri niektorých obžalovaných. Dnešný verdikt je právoplatný, neexistuje proti nemu riadny opravný prostriedok.


Kauza podvodu s DPH

Jána Záreckého začiatkom novembra policajti obvinili aj v inej kauze podvodu s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za 26 miliónov eur, kde mal byť hlavou skupiny 17 obvinených, pred časom ho neprávoplatne odsúdili v kauze nebankovky Družstva vzájomnej pomoci, kde dostal súhrnný trojročný trest, NS SR bude v tomto prípade rozhodovať o odvolaniach.

Obžalovaní v dnes prejednávanej starej kauze boli podľa pôvodného rozsudku povinní nahradiť spoločne a nerozdielne poškodenému 750-tisíc Sk (24 895 ), ale dnes to súd zrušil. V samostatnom konaní bol totiž už dávnejšie odsúdený ôsmy muž a v jeho rozsudku už je zmienka o náhrade škody. Tento verdikt je exekučným titulom aj pre dnes prejednávaný prípad. Spis bol na NS SR už po druhý raz, lebo pôvodný rozsudok v minulosti zrušil a žiadal o doplnenie výpovedí ďalších svedkov.

Obhajcovia dnes žiadali pre svojich klientov oslobodenie, resp. mierne tresty. „Cítim sa nevinný, mená ostatných obžalovaných som sa dozvedel až z uznesenia, chodil som s nimi len hrávať futbal,“ povedal na záver odsúdený Zárecký, ktorý sa spolu s Feketem na súdnom zasadnutí zúčastnil, o ostatných rozhodli v ich neprítomnosti.


Starý prípad, jeden svedok

Advokáti v záverečných návrhoch poukazovali na to, že prípad je už starý a stojí na jedinom svedkovi, ktorý podľa nich nie je dôveryhodný. Podľa niektorých si poškodený v minulosti požičiaval peniaze a aj v tomto prípade údajne išlo o vrátenie dlhu. Upozorňovali aj na to, že trestné oznámenie podal až 12 dní po incidente a na úplne inom mieste Slovenska. Podľa nich mohol poškodený požiadať o pomoc v banke pri vyberaní peňazí alebo u notára, ak mal naozaj obavy.

Podľa obžaloby skupina v júni 2003 vylákala košického podnikateľa pod zámienkou obchodného stretnutia do Bratislavy. Stretli sa s ním na čerpacej stanici pri Zlatých pieskoch. Prinútili ho nasadnúť do ich auta, kde mu oznámili, že má zaplatiť milión korún (33 194 ) a berú mu jeho mercedes za dlh, o ktorom však vraj nič nevedel. Prokuratúra v obžalobe uviedla, že v sprievode ďalšieho vozidla ho odviezli do lesa. Vyhrážali sa mu, že ak sa pokúsi utiecť, postrelia ho do nôh. Žiadali od neho 400 000 korún (13 278 ) za poskytovanie fiktívnej ochrany.

Tú si však poškodený nikdy neobjednal. Ďalej mu podľa obžaloby oznámili, že si z jeho auta vezmú 500 000 Sk (16 597 ), ktoré boli určené pre jeho obchodných partnerov v Bratislave. Pod psychickým nátlakom poškodený nakoniec súhlasil s ich požiadavkami. Z lesa ho odviezli do centra Bratislavy, kde im údajne musel odovzdať kľúče od svojho auta. Prokuratúra ďalej tvrdí, že dvaja muži s ním išli do banky a prikázali mu vybrať z účtu 250 000 korún (8 298 ). Potom ho odviezli k notárovi, kde musel podpísať dve splnomocnenia dvom obžalovaným na používanie jeho auta. Páchatelia tak spôsobili košickému podnikateľovi škodu 1,55 milióna korún (51 451 ).
 

Vyberte región